Marek Nenutil (Openmindz360°) v Kulturním centru Průhon

KC Průhon v Řepích ve svých prostorách přivítá výraznou osobnost české výtvarné scény, ostravského vizuálního umělce Marka Nenutila (používajícího také umělecký pseudonym Openmindz360°). Na výstavě, kterou budou moci diváci navštívit od března, Marek představí retrospektivní výběr své tvorby, typické výraznou expresivitou a jeho až existenciální vášní, se kterou zkoumá svět kolem sebe.

Marek Nenutil je výjimečný především pestrostí témat, která s velkou kadencí střídá, stejně tak jako technik, které využívá. Odmalička byl hnán touhou stát se umělcem. Nejvíce tíhl ke kresbě a malbě, již tehdy se ale projevila také jeho vášeň pro tvorbu objektů, když skládal dioramata z nepřeberného množství nalezených předmětů. 

Tato umělecká všestrannost Markovi zůstala dodnes, byť je dnes jeho dominantním výrazovým prostředkem malba. V mládí si prošel také epizodou graffiti, která sloužila jako překlenovací můstek jeho výtvarné vášně z puberty do dospělosti, aby se následně několik let věnoval profesionální ilustraci. Markův osobitý styl té doby odráží nejen jeho preciznost, ale také schopnost vypointovat zobrazovaný motiv použitím hyperboly, která je důležitou součástí jeho rukopisu. Již tehdy se také začal vynořovat člověk, ať už ve vztahu ke společnosti, sám k sobě nebo k přírodě, coby stěžejní téma Markovy tvorby. 

Pozoruhodná změna v Markově práci přichází v roce 2021, který reprezentuje jeho odvrácení pozornosti od člověka směrem k přírodním motivům, ve kterých zdánlivě nachází vnitřní klid a smíření. Želvy plavající v pestrobarevném oceánu nebo květy ve své přirozené jednoduché kráse však jako by implicitně poukazovaly na křehkou rovnováhu, o kterou přicházíme. Jako jednu ze svých inspirací ostatně Marek uvádí dokument Antropocén: Epocha člověka, který přináší provokativní zážitek poukazující na dopad lidstva na naši planetu.

Publikováno 21. 02. 2022 v rubrice Výstavy