Marek Nenutil představuje své poetické zneklidnění ze stavu naší planety

Ostravský vizuální umělec Marek Nenutil (používající také umělecký pseudonym Openmindz360°), který je na výtvarné scéně výrazný svým osobitým expresivním stylem a až existenciální vášní, se kterou zkoumá okolní svět, přichází po roce do Prahy se svou novou kolekcí obrazů reflektujících světovou environmentální krizi. Výstavu mohou diváci vidět od 18. června ve smíchovské Kavárně co hledá jméno.

Dosavadní tvorba Marka Nenutila je typická bizarními výjevy na pomezí dystopie a grotesky nebo absurdního dramatu, v němž hraje hlavní roli člověk a všeobjímající napětí, pramenící z problémů současného světa - od globální ekologické krize až po nárůst násilí, nenávisti a xenofobie - které prosakují do současnosti prostřednictvím masmediálních her a sociálních sítí přehlcených fake news všeho druhu. Přehlcenost okolního světa však odkrývá lidskou osamělost, která k nám citlivě promlouvá v Markově novější tvorbě.

Nejnovější práce prezentované na výstavě „what the picture wants" vyjadřují odvrácení pozornosti od člověka směrem k přírodním motivům, ve kterých autor zdánlivě nachází vnitřní klid a smíření. Pestrobarevné rybky plavající ve vodě nebo květy ve své přirozené jednoduché kráse však jako by implicitně poukazovaly na křehkou rovnováhu, o kterou přicházíme. Jako jednu ze svých inspirací ostatně autor uvádí dokument Antropocén: Epocha člověka, který přináší provokativní zážitek poukazující na dopad lidstva na naši planetu.

Vernisáž výstavy „what the picture wants" proběhne v pátek 18. 6. od 19 hodin v Kavárně co hledá jméno. Výstava potrvá do 31. 8. 2021.

Publikováno 16. 06. 2021 v rubrice Výstavy