Openmindz360 představil v Olomouci novou tvorbu

Marek Nenutil aka Openmindz360 uvedl v olomoucké Galerii Caesar začátkem června své nové obrazy a prostorovou tvorbu. Monochromatické oleje jdou více do hloubky, ač autorův smysl pro jistou pitoresknost a pohled za zrcadlo stále dominuje. Epické scény tak střídají na první pohled zábavné kusy, avšak při bližším pohledu nastává u diváka mrazení v zádech.

Prostorovou tvorbu zastupují dva směry, a to keramika a jakási diorámata, svět sám pro sebe, uzavřený v ohraničeném prostoru. Obé navazuje na dřívější autorovy bizarní instalace. Keramika zdálky evokuje pohanské modly, zblízka vidíme hrubý detail s jistou rozšafností a barevným diskurzem. Diorámata, to je svět ve světě. Uzavřený ekosystém mnohdy připomíná svět Tima Burtona po apokalypse, vše je provedeno do nejmenšího detailu. Pokud se zadíváte správným směrem a ztichnete, je možné koutkem oka postřehnout vzájemné pnutí mezi artefakty, které lze vyjádřit dvěma slovy - hmota obživla.

 

Marek Nenutil (*1978), osobnost kdysi neodbytně spjatá s prostředím streetartu a graffiti (1993-2011), avšak odjakživa se věnuje malbě a různým výtvarným technikám a vyjádření. Ilustroval knihy, časopisy, plakáty, namaloval desítky interiérů a exteriérů s celými vizualizacemi po celém Česku. Vytvářel designy na trika, spolupracoval na několika výtvarných projektech. Dnes se volně a bravurně pohybuje na mezích současné dynamické figurativní malby, objektu a instalací.

Publikováno 15. 07. 2020 v rubrice Výstavy