Pragovka nabídne moře kulturních zážitků

Ani léto nezbrzdilo pragovácké motory. Zahájena byla výstava s názvem +50 °C Sofie Švejdové a výstava FUNDA MENTAL Maud Kotasové. V úterý 4. 8. pak proběhne vernisáž výstavy Transfer Davida Přílučíka, výstavy Total Failure Spectacular Collapse Norberta Delmana a Maxe Lysáčka a skupinové výstavy Potkali jsme Platona, ale nečetli jsme ho.  Každý čtvrtek po setmění nadále pokračuje Letní kino, nepravidelně doprovázené událostí Dolce far niente, v němž nechybí například dětský workshop, neformální setkání s umělci a kurátory, přednášky či performance. Vstup na letní kino je zcela zdarma, na ostatní akce je vstupné dobrovolné.

Leitmotivem  malířské výstavy Sofie Švejdové (*1990) s příznačně letním názvem +50 °C bude fenomén „místa" v jeho situačních proměnách. V této souvislosti uvádí uznávaný kurátor výstavy Petr Vaňous„Rejstřík fyzicky existujících míst, s nimiž autorka pracuje, se dělí na prostory uzavřené (např. pokoje, sály, chodby, koupelny) a otevřené (zahrada, les, park, volná krajina). Místa - soukromá i veřejná - promlouvají o rekonstrukci provokujícího či iritujícího děje, který se tu již odehrál v minulosti, jehož paměťová stopa je však zastřena použitím neúplného scénáře."

Výstava FUNDA MENTAL v exteriéru Pragovky bude tvořena několika vyšívanými kovovými skříněmi a vyšívaným nárazníkem kamionu, ale jako součást výstavy v areálu Pragovky také vznikne velkoformátová výšivka ve veřejném prostoru. Ideu výstavy její autorka Maud Kotasová (*1980) přibližuje prostřednictvím španělského slova „funda", které znamená něco jako potah.

Výstava Total Failure Spectacular Collapse Norberta Delmana (*1989) a Maxe Lysáčka (*1993) se pokusí zaujmout kritický odstup od stávajících společenských hodnot, a to skrze revizi pojmu vítězství a jeho budoucí udržitelnost. Úspěšný polský kurátor Piotr Sikora k výstavě uvádíKdyž se nad tím tak zamyslíte, tak celkový koncept vítězství je extrémně zastaralý. Jeden to zvládne, jeden vše získá. To už se nám nezdá správné, nehledě na to, že takový koncept nepřežije v budoucím post-apokalyptickém světě. Svět budoucnosti bude jen o totálním selhání nynější struktury a o tom, jak takové selhání bude vyvolávat empatie."

Výstavy je možné navštívit do 27. 8. 2020

Projekt Transfer Davida Přílučíka (*1991) bude zvukovou instalací vytvořenou s cílem kriticky reflektovat vliv současných korporátních technologií na každodenní život. Instalace, jejímž srdcem bude práce hlasovým asistentem Alexa společnosti Amazon, vyjde ze živé performativní akce, která proběhne během vernisáže. „Nevím, jaký je přesný ekvivalent v češtině, ale bude se jednat o formu voice guidingu," říká umělec David Přílučík.

Velkou skupinovou výstavu Potkali jsme Platóna, ale nečetli jsme ho společně vytvoří umělci Lucie Nováčková, David Helán, Martin Vlček, Aleš Zapletal a Alexandra Naušová. Výstava předkládá možné způsoby uchopení, interpretace, dezinterpretace i parodování filosofických tezí a uvažování," uvádí kurátorka výstavy Barbora Hájková.  

Výstavy je možné shlédnout do 8. 9. 2020

Každý čtvrtek po setmění nadále pokračuje i Letní kino na Pragovce, které do konce léta nabídne například ještě několik pásem studentských filmů z FAMU. A návštěvníci se mohou těšit například i na animovaný snímek Dcera (2019) Darii Kashcheevové, který získal minulý rok studentského Oscara. Tento film bude na Pragovce možno shlédnou v rámci projekce pásma s názvem FAMU Cinema 01 ve čtvrtek 27. 8Kino se koná za jakéhokoliv počasí, v případě deště je přesunuto do interiéru Pragovky. 

Více informací na https://www.facebook.com/pragovkagallery/

Publikováno 30. 07. 2020 v rubrice Výstavy