Předaukční výstava v Galerii KODL

Předaukční výstava 250 uměleckých děl v celkové vyvolávací ceně přesahující sto milionů korun probíhá od 29. října do 1. prosince v Galerii KODL na Národní třídě. Výstava bude zakončena aukcí, která se koná na pražském Žofíně v neděli 2. prosince od 12 hodin. Kompletní výtěžek z prvních deseti dražených položek bude poprvé předán na konto projektu Paměť národa.

Výstava potěší nejen všechny obdivovatele českého výtvarného umění, ale samozřejmě také sběratele a investory. Představuje se vynikající kolekce obsahující vzácné a výjimečné obrazy, které bude možné zhlédnout v průběhu celého měsíce, a to včetně víkendů. Půjde o jedinečná díla takových umělců, jako kupř.: Václav Brožík, Josef Čapek, Emil Filla, František Foltýn, Antonín Hudeček, Antonín Chittussi, Adolf Chwala, František Janoušek, Josef Lada, Kamil Lhoták, Otakar Kubín, František Kupka, Mikuláš Medek, František Muzika, Václav Radimský, Jakub Schikaneder, Antonín Slavíček, Václav Špála, Jindřich Štyrský, Toyen či Jan Zrzavý.

 

Takřka 30 obrazů se bude dražit nad hranicí jednoho milionu korun. Nejdražší položkou celé aukce je obraz Dva chlapi od Josefa Čapka s vyvolávací cenou sedm a půl milionu korun. Galerie KODL nabídne dokonce dvě díla tohoto malíře. Optimisticky pojatá práce Děvčata jdou pro mléko je vyvolávaná za 3 800 000 Kč.

 

Významné místo na podzimní aukci zaujímá již tradičně umění 19. století. Představí se více než 80 obrazů ceněných českých autorů, doplněných o dobová zahraniční jména ze středoevropské oblasti. Již poněkolikáté je zastoupena Haushoferova škola, v čele s dílem Soumrak v horách samotného Maximiliana. Ten je doprovázen svými nejvýznamnějšími žáky Leopoldem Stephanem, Adolfem Chwalou a Juliem Mařákem. V nabídce je také několik vynikajících děl představitelů generace Národního divadla. Pokochat se můžete především reprezentativním průřezem tvorby Václava Brožíka. Zlatým hřebem je pak monumentální historická scéna Mistr Jan Hus na koncilu Kostnickém. Z Mařákovy krajinářské speciálky vyčnívá František Kaván a také Antonín Slavíček. Soubor krajinomaleb doplňuje několik významných pláten od Antonína Chittussiho a kolekce děl Václava Radimského, mezi nimiž jsou čtyři obrazy z jeho nejvyhledávanějšího francouzského období.

 

Neméně zajímavou součástí aukční nabídky je figurální secesní malba, jíž vévodí obrazy Maxe Švabinského, Vojtěcha Preissiga a Jaro Antonína Hudečka, které lze bez nadsázky označit za největší nález autorova díla minimálně za poslední dvě dekády.

 

Česká moderna je opět zastoupena celou řadou vynikajících galerijních děl, z nichž některá se dosud neobjevila na trhu. Početná kolekce Emila Filly se stává na aukcích Galerie KODL zvyklostí. Jeho pět obrazů znamenitě dokumentuje průřez autorovou tvorbou. Celému souboru dominuje Zátiší s lasturou a pohárem z roku 1922, s dedikací paní Lídě Gutfreundové, i vzácná kubistická kresba Amsterdamské zátiší vytvořená v roce 1915. Konvolut Špálových pláten obsahuje několik typických kytic z meziválečné modré periody a jedno Zátiší s ovocem. Dvěma rozsáhlým sériím kreseb Jana Zrzavého dominuje tempera Přístav v noci I. Periodu českého kubismu reprezentuje kromě Filly také vynikající rané dílo Kytice ve džbánu od Antonína Procházky. Dosud neznámá Foltýnova Kompozice a Žena od Jindřicha Štyrského zastupují český artificialismus. Českou modernu dále představuje nejen neoklasicistní akt Otakara Kubína, ale i jeho krajinomalba a zátiší. Za zmínku stojí taktéž konvolut kytic a krajin Vincence Beneše, pocházející přímo z jeho pozůstalosti, stejně tak i vzácná kolekce několika zimních Ladů.


Český surrealismus je na aukci Galerie KODL prezentován sugestivním plátnem Nebeská kompozice od Toyen, obrazem Penelopé od Helly Guth, Josefem Istlerem či několika oleji i kresbami od Františka Janouška. Celé této kolekci vévodí špičková práce Františka Muziky Noc II.


Nepřehlédnutelnými díly z poválečného umění jsou raně surrealistické obrazy 2 x 2 = 5 od Mikuláše Medka, Únor 1948 Bohumíra Matala nebo impozantní Krajina v Čechách od Karla Černého, s doloženým původem z Čeřovského sbírky. Za výjimečný lze také považovat soubor několik vzácných Lhotákových obrazů, včetně unikátního velkoformátového díla Šťastně dojeď, dlouhý vláčku. Významná šedesátá a stále více oceňovaná sedmdesátá léta výborně reprezentují autoři jako Vladimír Kopecký, Stanislav Kolíbal, Zbyšek Sion nebo Bohumír Matal.

 

Výběr současného umění je reprezentován zejména prvními deseti položkami, které budou vůbec poprvé draženy ve prospěch Paměti národa. Stává se již tradicí, že výtvarníci do dobročinné aukce darují špičková díla. Patří jim za to velký dík. Aktuální kolekci věnovali tito výtvarníci: Ondřej Basjuk, Tomáš Císařovský, Kurt Gebauer, Magdalena Jetelová, Stanislav Kolíbal, Jan Knap, Aleš Lamr, Jan Pištěk, Viktor Pivovarov a Vladimír Véla. „Moc si této nové spolupráce vážíme. Podpora Galerie KODL, umělců, kteří věnovali svá díla, i těch, kteří je vydraží, pro nás znamená nejen finanční, ale i morální povzbuzení," říká Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum. Tato nezisková organizace od roku 2000 vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků na klíčové momenty 20. století. PhDr. Martin Kodl věří, že pro Paměť národa se podaří získat přinejmenším částku půl milionu korun.

 

Galerie KODL

Národní 7, Praha 1, 110 00

tel.: +420 251 512 728

e-mail:galerie@galeriekodl.cz

 

www.galeriekodl.cz

 

 

 

Publikováno 29. 10. 2018 v rubrice Výstavy