Saudek: Můj čas se naplňuje

„Když jsem sám, tak jsem potácející se stařeček. Ale když vyjdu na veřejnost, nemůžu přece vzdychat jako starej Chaplin: ‚Byl to těžkej život...´ Tak se napřímím jako starej chromej pes, když jde proti němu fenka. Musím se naježit a tlapkat. No, musím. Nemusím. Já chci.", řekl Jan Saudek při červnovém křtu svých knižních rozhovorů v Malostranské Besedě.

 

Umělecký fotograf Jan Saudek oslavil 13. května 2020 své 85. narozeniny. Při té příležitosti vyšel jeho originální knižní rozhovor s katolickým knězem Karolem Lovašem. Nahlédněte do mysli jednoho z mála současných českých umělců, který se proslavil i za hranicemi naší země. Součástí publikace jsou i exkluzivní, dosud nezveřejněná mistrova díla.

 

Jan Saudek (*13. 5. 1935) je světově nejproslulejším českým fotografem současnosti s více než 400 samostatnými výstavami po celém světě. Je zastoupen ve všech prestižních světových muzeích a uměleckých galeriích.

 

Karol Lovaš je slovenský katolický kněz a bývalý politický reportér a moderátor. Kolega z katedry žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jan Pospíšil o něm řekl: „Nevnímá, jestli jde se všemi, nebo proti všem, protože to pro něj není důležité. On zkrátka jde. A to je na něm to krásné."

 

Karol Lovaš, Jan Saudek: MYSTIK - Fotograf, kterého se dotkl bůh, vydalo nakladatelství Universum, 136 stran, doporučená cena 299 Kč

Publikováno 05. 07. 2020 v rubrice Výstavy