Snová fotografická výstava „Play!“ aneb návrat do dětské nevinnosti

Ivana Dostálová je talentovaná fotografka, která stihla získat v posledních dvou ročnících hned dvě nominace na prestižní cenu Czech Press Photo, letos v kategorii Portrét. Svou nejnovější tvorbu, ve které používá techniku vícenásobných expozic a která se z větší části věnuje právě portrétům, představuje na vlastní výstavě, která bude zahájena 23. listopadu v galerii PROSTOR. Jejím ústředním tématem je nekonečný svět dětské fantazie.

Ve své intimní tvorbě Ivana Dostálová prolíná malířský a fotografický svět, ve kterém pohádkovým pohledem reflektuje naši víru v lásku, sny a přátelství v dnešním světě často plném anonymity a osamělosti. Její práce se často pohybuje na pomezí mezi snem a skutečností. Svou nejnovější výstavu nyní věnuje tématu dětství, jak napovídá její název „Play!".

 

Autorka prostřednictví fotografií a doprovodných textů vypráví příběhy z perspektivy dětského svobodně bijícího srdce... Se svou typickou hořko-sladkou poetikou vybízí diváka, aby v sobě probudil malou dětskou duši, jejíž fantazie nezná mezí. „Výstava Play! je výstavou nejen o vzpomínkách, které jsme už dávno zapomněli, ale i o tom, že na to zaskákat si panáka, i když už ho dneska nikdo neskáká, není nikdy pozdě," říká o nadcházející výstavě autorka."

 

Vernisáž výstavy proběhne 23. 11. 2019 od 17h v PROSTORu (Lidická 25, Praha 5)

 

O autorce:

Ivana Dostálová, původně bioložka, se profesionálně věnuje fotografii od roku 2013. Její tvorba zahrnuje uměleckou fotografii, komerční i dokumentární projekty. V roce 2017 nafotila zákulisí Onkogynekologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a historické budovy „U Apolináře", z tohoto projektu vznikla kniha The Stories Behind Hospital Walls. Od roku 2014 fotí časosběrnou fotografickou sérii First Steps ze zákulisí dětského tance a baletu. Fotografie z této série získala v roce 2018 nominaci na první místo v soutěži Czech Press Photo. V téže soutěži získala o rok později nominaci v kategorii Portrét. V umělecké fotografii se věnuje vícenásobným expozicím, v některých z nich se prolíná Ivanin malířský a fotografický svět. Tyto série pravidelně vystavuje v rámci Prague Photo i dalších tuzemských a zahraničních projektů. V září 2018 byly kolekce Lost in the City a We Are All Dreamers vybrány na Other Art Fair v Mana Contemporary v Chicagu. Věnuje se i autorské tvorbě pro děti. Je také autorkou více než 130 obrazů, které jsou společně s fotografiemi zastoupeny v soukromých sbírkách v České republice, Berlíně, Chicagu, Atlantě, New Yorku.

 

 

Publikováno 20. 11. 2019 v rubrice Výstavy