TA malba

Pojem „malba" je rodu ženského, proto Trafo Gallery zvolila název výstavy nejmladší české malby nedávných absolventek AVU slovy TA malba. Nastiňuje generační výpověď jedenácti začínajících autorek, narozených v 90. letech a nastupujících na uměleckou scénu právě teď. Nová tvůrčí energie symbolicky vybraná pro jarní výstavní termín a doufejme i pro optimistické výhledy do budoucna. Výstava bude zahájena bez vernisáže v úterý 16. března 2021 mezi 14.00 - 20.00, přístupná bude pro individuální návštěvy podle předchozí domluvy. K výstavě vychází stejnojmenná publikace v česko-anglickém vydání. Více informací na www.trafogallery.cz.

Vystavující: Markéta Bábková, Veronika Gabrielová, Karolína Jelínková, Ester Knapová, Markéta Kolářová, Beata Kurucz, Laura Limbourg, Kateřina Ondrušková, Adriana Sarnová, Gabriela Slaninková, Barbora Valášková.

Výstava představuje nejmladší českou malbu ženského rodu, proto akcentace autorek, jejich výběr se vztahuje k zákonitostem české gramatiky („ta malba"). Pracuje se souvislostí, která dosud nebyla kurátorsky uchopena. Druhou rovinou, kterou výstavní koncepce zohledňuje, je obrys generační výpovědi jedenácti začínajících autorek narozených v 90. letech, a nastupujících na uměleckou scénu právě nyní. Z tohoto důvodu byl pro prezentaci také symbolicky zvolen jarní termín. Většina vybraných děl se pohybuje v rozhraní mezi osobním dotýkáním světa, zahrnujícím soukromou, místy intimní sféru života, a mezi hledáním výrazu pro těžko pojmenovatelné emoce, věcné a sociální stavy. Podstatným momentem je tu specificky ženský způsob sensitivity a kritičnosti, který zpřítomňuje oblast osobní zkušenosti na pozadí opakujících se - všedních i nevšedních - rituálů a dramat. Velmi podnětná je výpovědní linie střetu mezi životními předpoklady a skutečnou realitou.

Výstavu doprovází dvojjazyčná publikace shrnující pohled kurátora Petra Vaňouse na vybrané autorky a jejich vlastní citace formulující autorský přístup k malbě.

Publikováno 09. 03. 2021 v rubrice Výstavy