V Praze otevřela první česká NFT galerie Crypto Portal

Pražská NFT galerie Crypto Portal je první stálou expozicí svého druhu v České republice, která transformuje umění virtuální technologie blockchain ve skutečnost. Crypto Portal spojením reálného a digitálního světa míří k tomu nejlepšímu z umění metaversu a zároveň se snaží pomoci místním umělcům a nadšencům orientovat se v novém a vzrušujícím světě NFT. Nová Galerie Crypto Portal se nachází přímo naproti orloji na Staroměstském náměstí a je ideálním místem setkávání nejen pro další generaci sběratelů umění, ale i pro nováčky uměleckého krypto světa vůbec. 

NFT, stejně jako kryptoměny, využívá technologii blockchain a rychle se tak dostal do vedení této popkulturní umělecké oblasti. NFT neboli non-fungible token je jedinečné digitální odvětví proměněné v umění, umělecké sbírky či dokonce virtuální realitu. V souvislosti s rozšířením povědomí o umění NFT se mezinárodní tým na Crypto Portalu věnuje osvětě NFT a metaversu a to pořádáním pravidelných workshopů a akcí pro tvůrce i širokou veřejnost.

Sam Gittis, kurátor a manažer Crypto Portalu, se stará o 40 digitálních pláten a skrze něž představuje hlavní témata a trendy v rychle se rozvíjejícím světě NFT. "Předvedením umění NFT z různých médií a z celého světa zdůrazňujeme, jak rozmanitý a inkluzivní svět NFT skutečně je", říká Gittis a dále vysvětluje: "Tato technologie vytváří nepřeberné množství příležitostí pro umělce i sběratele. Způsob, jakým je umění vnímáno a vytvářeno, se přímo před našima očima mění s nově objevenou technologií blockchain."

Crypto Portal v rámci akce NFCastle 2021 představil svou zahajovací výstavu 15. října a uvítal tak stovky mezinárodních návštěvníků, které byli pozváni na oficiální doprovodnou akci pro fórum NFT v Lobkowiczkém paláci.

Zatímco někteří členové umělecké komunity zůstávají k NFT skeptičtí, Jakub Bechyně, spolumajitel Crypto Portalu, který v roce 2018 úspěšně otevřel Illusion Art Museum Prague, v budoucnost digitálního umění pevně věří: "Evoluce digitálního umění řízená z velké části přijetím NFT, byla jedním z nejzajímavějších vývojů v poslední době. Naším cílem je vyzdvihnout některé neuvěřitelné práce, které se odehrávají v digitální sféře na pozadí skutečných historických událostí, a zároveň je zpřístupnit širšímu publiku a nabídnout tak nový zážitek více než 100 000 lidem, kteří každý rok Illusion Art Museum Prague navštíví."

V jedinečném prostoru sklepní galerie z 12. století se hosté budou moci inspirovat možnostmi metaverza, kde se hranice mezi minulostí, přítomností a budoucností prolínají.

Crypto Portal na Staroměstském náměstí 24, Praha 1, přímo naproti orloji, je otevřen denně od 9 do 19 hodin a je k dispozici i pro soukromé akce.

Publikováno 22. 10. 2021 v rubrice Výstavy