Veřejný dům 24. 11. v MeetFactory

Nechte se pohltit světem současného umění na listopadovém Veřejném domě v MeetFactory

MeetFactory Interaktivní divadelně-zážitková hra, výstava o věčném opakování neopakovatelného, experimentální elektronika nebo dechberoucí performance, to vše a ještě mnohem víc vás čeká na listopadovém Veřejném domě. Budete proplouvat prostorem a vaše smysly bude atakovat divadlo, výtvarné umění, hudba i prezentace našich rezidenčních umělců. Vrchol letošní sezony startuje 24. listopadu v 19:00, vstup zdarma!

Galerie MeetFactory uvede skupinovou výstavu Time After Time inspirovanou Nietzscheho myšlenkou o věčném návratu. Výstavu společně připravili kurátoři Zuzana Jakalová a Jaro Varga a značnou část pozvaných umělců tvoří bývalí rezidenti MeetFactory. Svoje díla představí Manon de Boer, Kara Rooney, Ben Landau, Cristina David, Martin Vongrej, Marie Lukáčová & Jakub Roček, Jaro Kyša, Viktor Frešo, Rona Stern, Khalifa Ababacar Dieng, András Cséfalvay. Součástí výstavy je také výstavní projekt Pivot Markuse Hanakama a Roswithy Schuller v Galerii Kostka.

V rámci výstavy se uskuteční komentovaná prohlídka s kurátorkou Zuzanou Jakalovou, a to 12. 12. od 19:30 jako součást akce KineDok v MeetFactory.

Umělecká dvojice Markus Hanakam & Roswitha Schuller promění Galerii Kostka v tajemný prostor, ve kterém představí nové video odkazující k historickým modelům zobrazování a jejich transformaci. Projekt s názvem Pivot je součástí skupinové výstavy Time After Time v Galerii MeetFactory a kurátorsky na něm spolupracuje Christina Gigliotti.

Ve zkušebně Divadla MeetFactory bude probíhat interaktivní zážitková hra Anděly Blažkové a Pavla Kozohorského nazvaná SkyLab, během níž bude každou hodinu vyslána skupina 12 osob na vesmírnou misi, kde změří svoje síly se zákeřným androidem.

Divadelní sál bude patřit taneční performance Translation (překlad), kterou připravila americká rezidentka Kara Rooney ve spolupráci s českým tanečníkem a choreografem Martinem Talagou. V průběhu večera bude šest tanečnic ve volné choreografii předvádět sérii improvizovaných setkání, jejichž cílem je průzkum složitostí překladu mezi jazyky a kulturami. Představení je součástí výstavy Time After Time.

Hudební sál obsadí se svojí experimentální produkcí vůdčí postava švédské elektroscény Peder Mannerfelt, kterého doplní Jamal Moss alias Hieroglyphic Being, jehož jméno je neoddělitelně spjato s chicagskou acid house a techno scénou. Součástí večera bude také vystoupení a vernisáž instalace multimediálního umělce Gila Delindra, který kombinuje surové prvky a vlastní analogové procesy do silně sugestivních zvukových forem.

Slovenský experimentální hudebník Jonáš Gruska připravil přednášku a workshop s názvem Elektro-poslech a terénní nahrávání, jejichž prostřednictvím poskytne návštěvníkům teoretický i praktický vhled do oblasti terénních nahrávek a elektromagnetických světů. Odkrývání těchto dimenzí reality bude probíhat pomocí tzv. elektrosluchů a zájemci o cestu světem skrytých zvuků se musejí vybavit vlastními sluchátky.

Vystoupení Pedera Mannerfelta, instalace Gila Delindra a workshop Jonáše Grusky jsou součástí platformy SHAPE 2016, která byla podpořena programem Kreativní Evropa Evropské unie.

Naši rezidenti na celý večer otevřou svoje ateliéry, aby ukázali, na čem právě pracují. Těšit se můžete na Karu Rooney (US), Garance Malivel (FR), Urban Space Epic (US), Radu Orelana (RO), Markuse Hanakama & Roswithu Schuller (AUT), Gila Delindra (DE), Eszter Sipos (HU), Marii Lukáčovou & Jakuba Ročka (CZ) a Viktora Valáška (CZ). Komentovaná prohlídka s kurátorkou rezidenčního programu Zuzanou Jakalovou začíná ve 20:30.

Ve druhém patře budou v rámci instalace s názvem Zeichnung raumüber II. společné česko-německé projekty prezentovat Michal Škapa, Jens Besser, Artourette, Sylvia Pásztor, Marek Rubec a Lucie Rubínová, Jan Matoušek představí projekt Magio Works, zaměřený na výzkum prostoru grafického designu, typografie a městské struktury a dojde také na projekt Full Capacity.

Akce začíná v 19:00 a pro všechny návštěvníky je vstupné zdarma.

Více informací:

http://www.meetfactory.cz/cs/program/detail/verejny-dum-5

https://www.facebook.com/events/883792868418857/

 

 

Publikováno 19. 11. 2016 v rubrice Výstavy