Vernisáž výstavy "Tibetské děti v exilu" fotografa Tseringa Topgyala

Tsering Topgyal je oceňovaný tibetský fotograf, který v současné době žije v Indii. Vernisáž své výstavy v pražském Tibet Open House si však nemůže nechat ujít. Pro tuto příležitost přiletí až z indické Dharamsaly a uvede nadcházející výstavu fotografií "Tibetské děti v exilu". 

Indický fotograf v minulosti pracoval pro Associated Press v Novém Dillí, nyní však působí jako fotograf na volné noze. Jeho fotografie byly publikovány v řadě významných mezinárodních novin a časopisů, včetně New York Times, Washington Post a The Guardian.

Tsering se narodil v Tibetu, ale již ve věku 8 let byl nucen ze své vlasti uprchnout. Při útěku musel pak pěšky překročit Himaláje. Vyrůstal v Dharamsale v severní Indii v tzv. tibetské dětské vesničce, kde bylo pečováno o výchovu a vzdělávání opuštěných tibetských dětí. Tam se na internátní škole spolu s ostatními vzdělával i Tsering. V rozhovoru pro časopis New York Times Tsering uvedl: "Tragédií mého života není trvalé odloučení od mé rodiny, ale to, že si už ani nedokážu vzpomenout, jaké to je postrádat ji." V současné době žije v exilu asi 200 000 Tibeťanů, a to v mnoha zemích po celém světě, včetně Indie, Nepálu, Bhutánu, USA, Kanady, Švýcarska a dalších evropských zemí.

Jako mladý fotograf Tsering začal fotit ostatní uprchlé tibetské děti, které byly stejně jako on odloučeny od svých rodičů. Byl to pro něj způsob, jak se vyrovnat s vlastními neblahými zážitky. Posléze si však uvědomil, že tyto fotografie mohou posloužit i k jinému účelu - aby ukázaly a přiblížily světu těžkosti tibetských exulantů. A Tsering byl k zachycení a zdokumentování těchto příběhů ve správnou chvíli na správném místě.

Na této výstavě s názvem Tibetské děti v exilu představuje Tsering jedinečnou a velmi působivou sérii originálních fotografií svých spolužáků a dalších těch, kteří byli v raném věku propašováni ven z Tibetu.

 

Vernisáž výstavy proběhne v Tibet Open House v úterý 14. srpna od 18:30, 

 

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/234630437158754/ 

Tibet Open House: https://www.facebook.com/tibetopenhouse/

 

 

Publikováno 14. 08. 2018 v rubrice Výstavy