Výstava fotografa Josefa Hníka v pražské Staroměstské radnici představí i snímky pořízené starými měchovými fotoaparáty

V pořadí již dvaadvacátou výstavu českého fotografa Josefa Hníka nazvanou Fotografie 1968 - 2016 bude možné zhlédnout od 27. července do 11. srpna v prostorách Křížové chodby a Rytířského sálu Staroměstské radnice v Praze. Výstava představí průřez fotografickými pracemi autora od přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století po jeho současnou tvorbu. Na výstavě tak budou moci návštěvníci zhlédnout klasické černobílé cykly fotografií různých typů zátiší pořízené starými měchovými fotoaparáty i experimentální a dramatičtější barevné snímky postav a tváří. Součástí výstavy bude také zcela nový Hníkův fotografický projekt My lidé zobrazující výjevy inspirované současnými válečnými konflikty. Na výstavě bude představena i autorova nová fotografická publikace Několik postav a mnoho tváří.

 

 

Fotograf Josef Hník se narodil v roce 1946 v Praze. Po absolvování oboru umělecká fotografie na FAMU působil v oblasti reklamní fotografie a současně se věnoval volné tvorbě, kde se zaměřil na fotografii aktu, krajiny a zátiší. Později také působil i ve filmové reklamě. Od roku 2001 se Hník soustředí pouze na volnou fotografickou tvorbu. Fotografuje zásadně starou fotografickou technikou, kterou představují dřevěné měchové fotografické aparáty z konce devatenáctého století s formátem negativu 24 x 30 až 30 x 40 centimetrů osazené původními primitivními objektivy. Těmito fotoaparáty fotografuje stylizovaná zátiší a portréty, která se vyznačují křehkostí a téměř snovou atmosférou. "Při realizaci záběrů Josef Hník záměrně používá nízkou světelnou intenzitu a expoziční doby se tak pohybují od jedné hodiny až do zhruba dvaceti hodin," říká kurátorka výstavy Iva Nesvadbová. "Výsledný fotografický obraz vzniká přímým kontaktem negativu a klasického barytového fotografického papíru," dodává Nesvadbová. V poslední době se Josef Hník zaměřuje i na experimentální barevné fotografie lidských postav a obličejů. Ty zase působí, jako by byly na fotopapír nanesené štětcem či přetištěné a svým plastickým vzhledem a výraznou strukturou evokují sochařská díla. Výstava představí také Hníkův nejaktuálnější projekt My lidé. Autor se v něm snaží skrze objektiv digitálního fotoaparátu zobrazit brutální tvář současných válečných konfliktů, přičemž náměty pro toto téma čerpá na internetu. Tyto fotografie Josef Hník dále zásadně počítačově neupravuje.

  

Výstavu Josef Hník: Fotografie 1968 - 2016 je možné zhlédnout v prostorách Staroměstské radnice denně od 27. července do 11. srpna 2016. Otevírací doba je v pondělí od 11 do 18 hodin, od úterý do neděle pak od 10 do 18 hodin, vstupné 100 korun, snížené 60 korun. Na výstavě lze zakoupit autorovu novou knihu Několik postav a mnoho tváří. Více o Josefu Hníkovi na www.photohnik.com

Publikováno 21. 07. 2016 v rubrice Výstavy