Výstava ROW ROW ROW je reakcí současných českých výtvarníků na veslařský závod Pražské primátorky

Svět umění a sportu mají společného více, než by se na první pohled mohlo zdát. Především je to obrovská moc probouzet emoce. Platforma Sport in Art toto harmonické propojení představuje veřejnosti, tentokrát prostřednictvím výstavy ROW ROW ROW. Ta je uměleckým otiskem kultovního veslařského závodu Pražské primátorky a důležitou společenskou spojkou se světem sportu. Svá díla představí 11 předních českých výtvarníků. Výstava potrvá od 27. května do 9. června a uskuteční se přímo v dějišti závodu, na Smíchovské náplavce  v prostoru Kobky 17, pop-up galerie Sport in Art.

Veslování je fascinující. Sportovní disciplína, za kterou stojí značné úsilí, a přitom vypadá tak elegantně. Není divu, že se fenomén bílé úzké lodi razící si cestu tmavě modrou hladinou stal inspirací mnohým umělcům. Originální díla, která na výstavě uvidíte, vznikla teprve nedávno jako reakce na samotný závod.

Diváci se mohou těšit na obrazy, sochy, grafiky, fotografie nebo videoart. Vznikl například celý soubor pláten malířky Aleny Anderlové. Návštěvníci se mohou těšit také na akvarely od Milana Caise, malby Marka Číhala, Jiřího Hauschky, Karla Jerie, abstrakce Karla Štědrého, velkoformátový cyklus tří obrazů Julia Reichla, grafiku Michala Cihláře, zbrusu nový objekt sochařky Pauliny Skavové, video Zuzany Bahulové a ilustraci od Tomski&Polanski, kteří stojí rovněž za klíčovým vizuálem 109. ČEZ Primátorek. 

Specifická výtvarná přehlídka bude prezentovaná jak prostřednictvím výstavy, tak i formou katalogu, který jednotlivé umělce a jejich díla zasadí do širšího kontextu. Kurátorem výstavy je Petr Volf, duchovní otec myšlenky Sport in Art, výtvarný kritik a teoretik,  autor první české publikace Sport je umění, jež toto propojení systematicky mapuje. 

Volf si dobře promyslel i architektku výstavy, kterou je Mariana Hanková ze studia Olgoj Chorchoj. Hanková má k tématice veslování osobní vazby a tradičního souboje na Vltavě se v minulosti dokonce účastnila. Prostor komunitní Kobky č. 17 na Hořejším nábřeží představuje ideální místo pro tuto výstavu.  Ta se veřejnosti otevře 26. května v 19 hodin a potrvá do 9. června. Návštěvníci mohou přicházet od úterý do pátku mezi 15:00 a 20:00, v sobotu a v neděli bude otevřeno od 11:00 do 17:00. 

Legendární veslařský závod na Vltavě v srdci Prahy se uskuteční 4. - 5. června a oslaví tím své 109. výročí. Pražské primátorky píšou svou historii už od roku 1910 a jsou vnímány jako jedna z největších události svého druhu v Česku a jako největší regata ve střední Evropě. Závod se těší velké oblibě i ve světě, a tak se kromě českých posádek účastní i zahraniční. Štafetu pořadatelských klubů tohoto ročníku napínavého závodu přebírá VK Smíchov. Loni se Primátorek zúčastnilo 1010 veslařů ve 130 posádkách a letos by měla být čísla ještě vyšší. 

Publikováno 13. 05. 2022 v rubrice Výstavy