Zeb One v pražské Trafo Gallery s výstavou Geometric

Pražská Trafo Gallery otevírá podzimní sezonu výstavou Geometric, ve které svou tvorbu představí Zeb One. Je jedním z writerů, kteří překročili hranice mezi ulicí a galerijní scénou a patří už dlouho k nepřehlédnutelným autorům. Vernisáž a křest katalogu výstavy proběhne ve čtvrtek 12. září od 19.00. Výstava potrvá do 13. října 2019. Více informací na www.trafogallery.cz.

 

Zeb One (1982) se připojil ke stále sílícímu trendu posledních let, charakteristickému postupným pronikáním graffiti do prostoru volného umění. Pro jeho obrazy, většinou důsledně vycházející z formátů, je od počátku příznačný plošný puristický styl „pravítkové" geometrie. Současná výstava lakonicky pojmenovaná Geometric se přímo vyslovuje k výtvarnému jazyku, který u něj dominuje.

 

...Zkusil jsem plátno právě proto, že graffs mi přišly ohraný a nudil jsem se ve smyslu nedělat pořád dokola stejnou věc, pokaždý ty písmena vybarvit, obtáhnout a tak dál (taky mě už vůbec nebavilo, kolik to stojí energie bejt vzhůru do tří hodin ráno). Bylo to v jednu chvíli moc spoutaný. Po nějaký době jsem si všiml, že uvažuju podobně na zdi i na plátně, zkoušel jsem ty jednotlivý detaily propojovat a přišlo mi, že to funguje. Celý to skončilo tak, že obě ty věci se postupně spojily do jedný a vzájemně se propojily a obohatily..."

 

Výstavu doprovází vydání stejnojmenné publikace s úvodním textem kurátora Radka Wohlmutha a rozhovor se švédským teoretikem umění a novinářem Tobiasem Barenthinem Lindbladem. Grafický vizuál knihy a výstavy zpracoval Jan Matoušek.

 

ZEB ONE: Geometric

Kurátor: Radek Wohlmuth

13. 9. - 13. 10. 2019

Trafo Gallery, Hala 14, Pražská tržnice, Bubenské nábřeží 306/13, Praha 7

FB událost výstavy: fb.com/events/394162174841110/

www.trafogallery.cz

  

  

Vernisáž a křest katalogu: čtvrtek 12. září od 19.00

 

Další doprovodný program:

 

·                     Malování muralu v ul. Komunardů od soboty 21. září

·                     Komentovaná prohlídka ve čtvrtek 3. října od 18.00

·                     Graffiti workshop pro starší a pokročilé v neděli 13. října od 14.00

 

Partneři výstavy: Ministerstvo kultury ČR, Magistrát hlavního města Prahy, Art District 7, Estra Floor, Grafficon, Tiskárna Helbich, Radio 1, Protisedi.cz, ArtMap a Wine4You.

----------------

O Trafo Gallery

Trafo Gallery je soukromá výstavní síň v prostorách bývalých jatek, jejíž cílem je vystavovat výrazné umělce nejen z generace svých zakladatelů. U zrodu dnes již bývalé Trafačky stál Jan Kaláb, Jakub Nepraš, Michal Cimala a Blanka Čermáková, kteří od konce roku 2006 dodnes společně utvářejí výstavní program. Ve spolupráci s předními českými kurátory (Otto M. Urban, Petr Vaňous, Radek Wohlmuth a další) a českými a zahraničními umělci připravuje Trafo Gallery šest výstav ročně, ke kterým vydává dvojjazyčné výpravné publikace.

Na původní adrese v bývalé trafostanici v pražských Vysočanech žila více jak stovka umělců, na místě vzniklo přes 200 výstav a kulturních akcí. Mezi nevýraznější patřil festival Names (2008), Martha Cooper Files (2013), Věříme v krizi (2009), výroční mikulášské výstavy rezidentů a hostů atp. Toto období dokumentuje film Saši Dlouhého Trafačka: Chrám svobody a kniha Trafology.

Aktuálně v blízkosti Trafo Gallery pracuje Jan Kaláb, Jakub Nepraš, Zdeněk Trs, Tets Ohnari a v dalších ateliérech v Nuslích pak Michal Cimala, architekti H3T a Michal Pustějovský.

 

 

Publikováno 30. 08. 2019 v rubrice Výstavy