Hudba

  • NEVER SOL: Ztratit se v hudbě

    Na nové řadové album talentované zpěvačky, skladatelky a producentky Sáry Vondráškové alias Never Sol jsme si museli počkat relativně dlouho. Trpělivost se ale vyplatila. Následovník debutu Under Quiet, který v roce 2013 notně zarezonoval na domácí hudební scéně (dvě nominace na Ceny Anděl, nominace na cenu české hudební kritiky Apollo 2013 a 4. místo v žebříčku nejlepších domácích alb 2013 dle Musicserver.cz), dostal jméno Chamaleo a Never Sol se na něm vydává na výpravu za novým zvukem, v němž hrají prim hardwarové, povětšinou analogové syntezátory.

    více
  • Nové album kapely Black Tiger přináší autorské skladby plné melodického rocku a emocí

    V říjnu vydává olomoucká kapela Black Tiger své debutové album nahrané v Itálii ve studiu Tanzan Music s producentem Mariem Percudani. Album, které nese název kapely, představuje českým posluchačům méně známý žánr - melodický rock pro dospělé (AOR). Kapela na něm představuje výhradně vlastní autorské skladby. Na albu účinkuje mimo jiné například světoznámý americký hudebník Dan Reed. Design CD navrhnul tatér Oldřich Pavelek.  

    více
  • DOROTA BAROVÁ VYDÁVÁ SVÉ PRVNÍ SÓLOVÉ ALBUM „ILUZJA“

    Violoncellistka a zpěvačka DOROTA BAROVÁ je známá především díky svému působení v kapelách Tara Fuki a Vertigo, vystupuje také v kapele Anety Langerové, v duu s Josefem Ostřanským (Kuzmich Orchestra), v triu

    s Lenkou Dusilovou a Beatou Hlavenkovou, nejnověji též v projektu Tugriki vzniklém ve spolupráci se členy slovenské kapely Korben Dallas. DOROTA BAROVÁ

    s lehkostí proplouvá napříč žánry, její tvorba je mnohobarevnou hudební mozaikou nejen díky účasti

    v mnoha různorodých uskupeních a projektech, ale především díky jejímu nezaměnitelnému sametovému hlasu, originálnímu autorskému a aranžérskému rukopisu a také bohatým hudebním zkušenostem. Publicista Daniel Konrád na její adresu napsal: „Dorota Barová je jako ukolébavka, která místo dětského pokoje omylem zní v hlášení místního rozhlasu. Průzračná a něžně důvěrná, až na veřejnosti působí skoro nepatřičně."

    více
  • NEVER SOL vydá nové album Chamaleo

    Pět let po vydání vřele přijatého debutu Under Quiet chystá mimořádně talentovaná  producentka a zpěvačka Sára Vondrášková alias Never Sol své druhé řadové album. Novinka s názvem Chamaleo, jež vyjde 19. října u Supraphonu a pokřtěna bude 31. října v pražském Paláci Akropolis, čítá 11 písní a dýchá podmanivou melancholií, tolik typickou pro Never Sol. Jako první ochutnávku si můžete dát klip k písni Zoe. Podívejte se zde: https://youtu.be/tGeLFD5O5YI

     

     

    více
  • Ólafur Arnalds míří do Prahy s novým albem re:member

    Festival Spectaculare připravil na podzim další koncert ze série Spectaculare Night. Islandský skladatel Ólafur Arnalds se po třech letech vrátí do Prahy, tentokrát sólově s novým albem v rámci světového turné All strings attached. V pátek 12. října 2018 zavítá v doprovodu smyčcového kvarteta do velkého sálu Lucerny a představí své zbrusu nové, čtvrté studiové album re:member, které vyšlo 24. srpna 2018 na prestižním vážnohudebním labelu Mercury KX. Arnalds, který boří hranice mezi světy vážné hudby, nezávislé elektroniky i post-rocku, ve svých atmosférických kompozicích působivě vykresluje svérázný půvab své domoviny. Vstupenky jsou k dostání v předprodeji GoOut od 590 Kč. Více informací na www.spectaculare.eu.

    více
  • Spectaculare Piano Night 2018: Sophie Hutchings a Theo Alexander

    Festival Spectaculare připravil na podzim koncert dvou výrazných jmen klavírní hudby. Ve čtvrtek 27. září vystoupí v kavárně Potrvá australská klavíristka Sophie Hutchings, která svými uhrančivými kompozicemi navazuje na vážnohudební minimalismus s impulzy ambientu či filmové hudby. Druhým hostem večera  je talentovaný britský skladatel Theo Alexander. Jeho tvorba propojuje svět klavírní hudby s vlivy ambientu a experimentální hudby, mísí drone z kazetových nahrávek s klasickou kompozicí. Vstupenky na Spectaculare Piano Night jsou dostání v předprodeji GoOut za 270 Kč.

    více
  • MIDI LIDI vydávají soundtrack k filmu Prezident Blaník

    Čtvrt roku po premiéře filmu Prezident Blaník, k němuž vytvořili ikonický soundtrack, vydávají MIDI LIDI hudbu z filmu také k domácímu poslechu. Nejprve si ji přednostně užili přispěvatelé Hithit kampaně a nyní k dispozici všem fanouškům filmu, skupiny i Tondy Blaníka. Na co je možné se těšit, odkrývá frontman skupiny Petr Marek: "Je to hodina a půl hudby, většinou ryze elektronické, čímž nejspíš potěšíme ty zaryté příznivce našeho prvního alba Čekání na robota, kteří nám nemohou odpustit, že jsme postupem času začali hrát i na kytary. Pro ně je skvělou zprávou to, že drtivá většina soundtracku byla složena v mobilním telefonu, což se koneckonců hodí k životnímu stylu Tondy Blaníka, jemuž je mobil hlavním výrobním prostředkem. Kromě toho je na albu několik oslavných písní o Miloši Zemanovi z Tondovy prezidentské kampaně."

    více
  • TUGRIKI vydávají debutové album a chystají se na turné

    Dorota Barová (Tara Fuki či Aneta Langerová), Ľuboslav Petruška (Chiki liki tu-a, Korben Dallas), Igor 'Ozo' Guttler a Lukáš Fila (oba Korben Dallas) - kvarteto výrazných osobností i skvělých muzikantů a v neposlední řadě také hvězdná sestava nové československé superkapely Tugriki. Superkapely, která právě debutuje svým eponymním albem, za nějž sklízí pochvalné ohlasy z řad hudebních znalců z médií a již brzy jej představí také naživo. Stane se tak v rámci československého miniturné, jež odstartuje 4. dubna v Košicích a bude čítat celkem osm koncertů. 

    více
  • Jan Burian spolu s Danielem Fikejzem a hosty předvedou 25. března v Divadle Archa koncertní premiéru legendárního alba HODINA D

    Třicet let po vydání legendárního alba Jana Buriana a Daniela Fikejze Hodina duchů se hudební svět dočká  jeho koncertní premiéry! Poprvé naživo zazní za účasti obou hlavních protagonistů a několika hostů v neděli 25. března od 20.00 v pražském Divadle Archa. Součástí výjimečného večera bude křest knihy hudebního kritika Pavla Klusáka Drtivé jistoty JB, kterou v těchto dnech vydává Galén. 

    více
  • Italští alchymisté The Spiritual Bat vám přivezou novou desku

    Jedna z nejzajímavějších deathrockových kapel současnosti se v rámci Batsave parties vrátí 9. března do Čech.

    I když deathrock patří mezi základní pilíře gotické scény, v současné době byste aktivní kapely žánru spočítali na létacích blanách dvou netopýrů. A těch opravdu zajímavých je ještě méně.  Italští The Spiritual Bat, s kořeny zapuštěnými až do roku 1992, k nim ale rozhodně patří. O tom nás přesvědčují nejen našlápnutými deskami a pravidelnými návštěvami v zámoří, ale i intenzitou živých koncertů. Jako třeba na premiérovém tuzemském vystoupení před čtyřmi lety v Basement Baru, kde se nechaly strhnout k tanci snad i skleničky na baru (ty které nepopraskaly pod sílou Rosettina hlasu). Proto všechny milovníky temných kytar určitě potěší, že si konečně můžou dát repete.

     

     

    více
  • VLADIVOJNA LA CHIA oblékla v novém klipu Annu Alexandrovnu do akustického hávu

    1. března vyrazí na jarní turné se svým 4Triem

      

    Vladivojna La Chia, která má aktuálně nominaci na Českého lba za hudbu k filmu 8 hlav šílenství,  nezapomíná ani na samotné album písní inspirované filmem 8 hlav šílenství vydané loni na podzim. Děje se tak prostřednictvím nového klipu, který vznikl na akustickou verzi písně Já, Anna Alexandrovna v režii mladé talentované režisérky a studentky FAMU Anežky Horové a Vladivojna jím láká na jarní pokračování úspěšného turné se svým pětičlenným 4Triem, jenž odstartuje 1. března v Trutnově v klubu Uffo. Podívejte se zde: http://y2u.be/v5_G9y0_nJw

    více
  • Křehká síla vzdoru. Braids poprvé v MeetFactory

    Jak odvyprávět příběh, který se zaryl pod kůži a nejde z ní vytrhat?

    Za pomocí zkreslených kytar a zjitřující elektroniky, s nečekanými zvraty a nezvyklou strukturou písní, které je možné považovat jako další příkladnou ukázku art rocku. Kanadští Braids, točící se okolo zpěvačky Raphaelle Standell-Preston, se v české premiéře v MeetFactory představí 4. dubna.

    Braids, na pohled nevýrazná trojice, ale křehká i naléhavá, vášnivě svá. Zjevnou zranitelnost lze pocítit na první dobrou - v tónině, v textech, v performanci. Braids znamená v překladu "copánky", a jestli se jednou zdají být ozdobou, jindy se stávají svěrací kazajkou. "Rozbrečela jsem se, když jsem byla během rozhovoru poprvé dotázaná, zda Miniskirt, kterou jsem napsala, byla mou zpovědí o sexuálním zneužití," začala nejprve Raphaelle Standell-Preston svůj odvážný a odzbrojující blogový zápis před dvěma lety, když ještě #MeToo nebylo pojmem.

    více
Na začátek « 1 2 3 4 5 6 7 13 19 25 27 » Na konec